MESLEKİ EĞİTİM İLE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ(MYK) ARASINDAKİ FARK NELERDİR?

MESLEKİ EĞİTİM İLE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ(MYK) ARASINDAKİ FARK NELERDİR?

Mesleki eğitim ile Mesleki yeterlilik belgesi birbirine benzer olsa da aralarında ciddi farklılıklar vardır.

1. MESLEKİ EĞİTİM

– Mesleki eğitim; çalışanların meslekleri ile alakalı sadece eğitim almasıdır. Eğitimin sonunda çalışanların o iş ile ilgili yeterli bilgiye sahip olup olunmadığı anlaşılmaz. Zaten kursun sonunda ‘Kurs Bitirme Belgesi’ verilir.

– Mesleki eğitim, kişileri mesleğe hazırlamak, meslek sahibi olanların mesleklerindeki gelişimlerini ve yeni mesleklere uyumlarını sağlamak amacıyla gerekli bilgi, beceri, tavır ve değer duygularını geliştiren ve bireylerin fiziki, sosyal, kültürel ve ekonomik yeteneklerinin gelişim sürecinin bir plan içerisinde yürütülmesini sağlayan eğitim olarak tanımlanmaktadır. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik, mesleki eğitim ile ilgili kavramları net olarak tanımlamıştır.

*6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’unun 17’inci maddesine göre mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde mesleki eğitim almış kişilerin çalıştırılması zorunludur.

– Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan işler ise aynı yönetmeliğin ekinde belirtilmiştir. 109 tane iş için mesleki eğitim alma zorunluluğu vardır.

Bu işler bazı ana başlıklara göre sıralanmıştır;

  • Arama ve sondaj işleri
  • Metalurji sanayii ile ilgili işler
  • Taş ve toprak sanayii ile ilgili işler
  • Metal ve metalden mamul eşya sanayii ile ilgili işler
  • Ağaç ve bunlardan mamul eşya sanayii ile ilgili işler
  • Kimya sanayi ile ilgili işler
  • İplik, dokuma ve giyim sanayi ile ilgili işler
  • Kâğıt ve selüloz sanayii ile ilgili işler
  • Gıda sanayii ile ilgili işler
  • Tütün sanayii ile ilgili işler
  • Enerji üretimi, nakli ve dağıtımı ile ilgili işler
  • Nakliye benzeri işler
  • Tarım ve hayvancılık işleri
  • Ardiye ve antrepoculuk
  • Haberleşme
  • Çeşitli işler

– Bu sektörlerde iş yapan işverenlerin yönetmelik ekindeki listeyi inceleyip kendi işleri için mesleki eğitim zorunluluğu olup olmadığını mutlaka kontrol etmesi gereklidir.

– Mesleki eğitimde önemli olan iş yerinin tehlike sınıfı değil, yapılan işin tehlike sınıfı ve niteliğidir.

MESLEKİ EĞİTİM NEREDEN ALINIR?

Mesleki eğitim kanununa uygun şekilde alınan diploma, bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık belgesi, ustalık ve usta öğreticilik belgeleri mesleki eğitim alındığını belgeleyen belgelerdir. Bu belgeler, İŞKUR kontrolünde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları, Üniversiteler, özel eğitim kurumları, özel sektör işyerleri ve özel istihdam büroları gibi kurum ve kuruluşlar tarafından verilebilir.

2. MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

– Mesleki Yeterlilik Belgesi(MYK); Çalışanların meslekleri ile alakalı yeterli donanıma sahip olduğunun göstergesidir. Çalışanalar gerekli teorik ve uygulamalı sınavları geçerek bu belgeyi alırlar. Ulusal bir geçerliliği vardır.

– Mesleki yeterlilik belgesi, kişilerin söz konusu işin gerektirdiği vasıfları taşıdığının bir göstergesidir.  Mesleki yeterlilik belgesi MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından, ölçme ve değerlendirme sonucunda başarılı olan kişilere verilir.

– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte, 26/09/2017 tarihinde yayımlamış olduğu üçüncü tebliğ ile 33 meslekte, 11/11/2018 tarihinde yayımlamış olduğu dördüncü tebliğ ile 36 meslekte, 03/10/2019 tarihinde yayımlamış olduğu beşinci tebliğ ile 26 meslekte, 9/4/2021 tarihinde yayımlamış olduğu altıncı tebliğde 40 meslekte ve 31.12.2021 tarihinde yayımlanan yedinci tebliğde ise 21 olmak üzere toplam 204 meslekte belge zorunluluğu bulunmaktadır. Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.

– MYK zorunlu olan bölümlere aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.

https://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_meslek_std_taslak&view=taslak_listesi_yeni&msd=2&Itemid=432

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ(MYK) NEREDEN ALINIR?

Mesleki yeterlilik belgesi MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından alınır.

Yetkilendirilmiş kuruluşları bu aşağıdaki linkten görebilirsiniz.

https://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_kurulus_ara&view=kurulus_ara#&Itemid=322a

İLKAN KALKAN

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI